Als échte koffie- en theeliefhebber wil je natuurlijk alles weten over je favoriete producten en de bereiding daarvan. Daarom geven we op de site uitgebreide uitleg in blogs, maar lichten we ook veelgebruikte termen uit in het koffiewoordenboek. Van Automaat tot Zetwijze. Zo leer je het verschil tussen verschillende koffiesoorten, maalgraden en koffieautomaat begrippen.
Mis je termen in het koffiewoordenboek of heb je een vraag? Dan kan je altijd mailen!
Arabica
Er zijn verschillende koffie gewassen die worden gebruikt om koffie te bereiden. De meest geproduceerde en gewaardeerde koffiesoort is de Arabica. De Arabica heeft een uitgebreid smaakpalet en is deli...
Lees verder
Caffè Barista
Jura introduceert de Barista koffies voor degenen die houden van zachtere, frisse koffies. De Caffè Barista is het meest vergelijkbaar met een americano. Via een bypass wordt er heet water toegevoegd ...
Lees verder
Cappuccino
Een cappuccino bestaat uit een espresso, ongeveer eenderde deel warme melk en eenderde deel schuim. De melk en het schuim wordt op de Espresso, die in een kopje zitten, geschonken. Met het schuim kan ...
Lees verder
Cortado
Cortado is een Espresso met een kleine hoeveelheid warme melk en een dun laagje melkschuim. Het wordt geserveerd in een klein glas.
Lees verder
Espresso
Espresso is een bereiding waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen en aangedrukte koffie wordt geperst. Het wordt ook wel een shot genoemd en bestaat uit zo’n 30 ml koffie. Voor één e...
Lees verder
Espresso Doppio
Voor de koffiepuristen wel bekend: een dubbele espresso! Deze drank met een volume van ongeveer 60 ml is bijzonder krachtig. Op een Jura volautomaat wordt de Espresso Doppio bereidt door twee zetcycli...
Lees verder
Espresso Macchiato
Espresso Macchiato bestaat uit een Espresso met een klein beetje opgeschuimde melk. De melk wordt er bovenop geschept met een lepeltje, niet geschonken.
Lees verder
Filterkoffie
Filterkoffie is koffie die handmatig gezet wordt met een filter. Er gaan gemalen koffiebonen in de filter en u schenkt heet water op, zodat het eronder uitloopt in bijvoorbeeld een mok. Filterkoffie w...
Lees verder
Flat White
Een Flat White wordt gemaakt met een dubbele espresso of voor wie deze sterker wil een dubbele Ristretto met warme en opgeschuimde melk. De flat white wordt vaak geserveerd in een groter kopje dan een...
Lees verder
Halfautomaat
Halfautomaten zijn espressomachines waarbij u vrijwel alles zelf moet doen. Gemalen koffie drukt u aan in een filter die u in een filterdrager onder de uitloop voor heet water hangt. De machines zijn ...
Lees verder
Jura Smart Connect
De Jura Smart Connect is een accessoire voor uw Jura volautomaat die het mogelijk maakt om uw koffieautomaat met uw smartphone te bedienen. Middels een bluetooth verbinding kunt u bereidingen starten,...
Lees verder
Kannetje Koffie
Veel Jura’s bieden de mogelijkheid om ook en kannetje koffie te bereiden. Afhankelijk van het type worden er achter elkaar een aantal ‘koffie’s’ of ‘Lungo Barista’s’ gezet. Handig wanneer de machine w...
Lees verder
Koffie
Nederlanders drinken veel koffie en natuurlijk een lekkere grote kop! Op Jura volautomaten wordt ‘koffie' gezet als lungo. Water wordt de gehele zettijd door de koffie geperst. Hierdoor krijg je een v...
Lees verder
Latte Macchiato
Een Latte Macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en espresso. Hierbij wordt een shot espresso toegevoegd aan opgeschuimde melk in een hoog glas.
Lees verder
Lungo Barista
Jura introduceert de Barista koffies voor degenen die houden van zachtere, frisse koffies. In het geval van de Lungo Barista wordt er via een bypass heet water toegevoegd aan een normale koffie. Op di...
Lees verder
Melkschuim
De Jura maakt het mogelijk om met een druk op de knop een beker warm, romig melkschuim te bereiden. Ook leuk wanneer je zelf barista wilt spelen: bereid melkschuim direct in een melkkannetje en schenk...
Lees verder
Moka Pot
Het pruttelpotje uit Italië, wie kent hem niet?! Met de Moka Pot wordt een kleine sterke koffie gezet, vergelijkbaar met een espresso. Makkelijk in gebruik en goedkoop in aanschaf maakt de Moka Pot ee...
Lees verder
P.E.P.
P.E.P. is een techniek die Jura gebruikt in zijn volautomaten. Het Pulse Extracting Process wordt gebruikt om een betere espresso te zetten. Het water wordt gepulseerd door de koffie gepompt. Hierdoor...
Lees verder
Ristretto
Ristretto is een kleine, sterke kop koffie van 15 à 20 mililiter. Hiervoor wordt dezelfde, en soms ook een grotere hoeveelheid, aangedrukte gemalen koffie gebruikt dan bij een espresso. De hoeveelheid...
Lees verder
Tamper
De tamper wordt gebruikt bij het bereiden van een espresso met een halfautomaat. Met behulp van de tamper wordt de koffie aangedrukt in de filterhouder. Dit zorgt (wanneer goed uitgevoerd) voor een ge...
Lees verder
Volautomaat
Een volautomaat maalt de koffiebonen vers voor elk kopje koffie. Het koffiezetten gaat volledig automatisch. De meeste machines hebben een aantal programma’s waarmee u eenvoudig een espresso of een lu...
Lees verder
Water voor groene thee
Voor de lekkerste groene thee gebruik je water dat al even van de kook is. Een temperatuur van 70-80 graden zorgt voor de beste smaakbeleving. Nu zullen de theeblaadjes niet verbranden en voorkom je e...
Lees verder
Water voor zwarte thee
Om de meeste smaak uit de theeblaadjes te halen (in het geval van zwarte thee) gebruik je water dat direct van de kook is. De Jura volautomaat biedt de juiste temperatuur met een druk op de knop.
Lees verder