Hoe kies ik een volautomaat espresso apparaat?

Hoe kies ik een volautomaat espressomachine?Overweeg je om een (nieuwe) koffie volautomaat te kopen? Lees dan hieronder onze tips!

Wij weten als geen ander dat er een groot aanbod koffiemachines is. Kort gezegd: alles is mogelijk! In dit blog helpen we je om de volautomaat te kiezen die voldoet aan al jouw wensen.

Twijfel je tussen een halfautomaat en volautomaat? Lees dan ook dit blog om je met deze keuze te maken!

Allereerst is het natuurlijk handig om helder te hebben wat je wilt, maar ook wat je nodig hebt. Volautomaten zijn er in allerlei groottes, dus zoek een apparaat dat past bij de samenstelling van jouw huisgezin. Krijg je veel visite, houd daar dan ook zeker rekening mee. Worden er alleen espresso’s gedronken of moeten er ook melkspecialiteiten kunnen worden gemaakt?

Capaciteit
Bij de capaciteit van een volautomaat moet je onder andere denken aan de grootte van het bonenreservoir, het waterreservoir, maar ook of je twee kopjes koffie tegelijk kunt zetten. Uit ervaring weten we dat het vervelend wordt als je steeds moet blijven bijvullen. Het beste kies je daarom voor een bonenreservoir van minstens 250 gram wanneer je met meer dan twee personen gebruik maakt van het apparaat. Bijkomend voordeel: een zakje koffiebonen past vaak in een keer in je machine!
Het zetten van twee kopjes tegelijk is een functie die vaak erg gewaardeerd wordt. Er zijn zelfs machines die twee melkspecialiteiten tegelijk kunnen bereiden. Zeker als je regelmatig visite krijgt of een groter huisgezin hebt, betekent het dat je sneller aan de koffie kunt en van gezellige omgang kunt genieten.
Woon je alleen, dan zijn er ook juist extra compacte automaten verkrijgbaar. Dezelfde kwaliteit maar met een kleinere footprint in je keuken.

Mogelijkheden
Per model kan er een enorm verschil zijn in voorgeprogrammeerde bereidingen. Er zijn modellen die zich richten op alleen zwarte koffies, maar ook modellen met een geheel scala aan melkspecialiteiten. Bekijk dus goed wat je minimaal wilt hebben. Neem je genoegen met een cappuccino zo nu en dan of wil je de hele dag door genieten van flat whites en latte macchiato's? Bedenk wel dat wanneer je een volautomaat eenmaal hebt, je over het algemeen ook meer melkspecialiteiten zult gaan drinken.
Ook voor de zwarte koffieliefhebber zijn er nieuwigheden. Met de laatste modellen worden er steeds intensere espresso's gemaakt, maar ook americano's vinden hun weg naar de nieuwste generaties volautomaten.

Bouwkwaliteit
Tussen volautomaten bestaat er een groot verschil in degelijkheid, vaak gepaard met een verschil in aankoopprijs. Maar laat je niet misleiden door een lage prijs. Goedkoop is duurkoop, en dat geldt ook zeker voor koffiemachines. De levensduur van volautomaten van verschillende merken varieert van 2 tot 15 jaar! Ga daarom voor een degelijk model. Vergelijk verschillende merken/modellen door bijvoorbeeld de lekbak in en uit te schuiven, aan klepjes te voelen en gebruikte materialen te vergelijken.
Verschil in materialen resulteert ook in een andere look. Ga jij voor functionaliteit of voor design?

Gebruiksgemak en onderhoud
Hoe eenvoudiger in gebruik, des te aangenamer. Welke handelingen komen er bij kijken om een espresso of cappuccino te bereiden? Hoe simpel is het om je persoonlijke voorkeuren in te stellen? Wanneer de machine over een display beschikt, is het vaak gemakkelijker om wijzigingen aan te brengen of om onderhoud te starten.
Over onderhoud gesproken; de manier waarop je het apparaat schoonhoudt verschilt vaak veel per merk. Zo kan het zijn dat je het onderhoud voornamelijk zelf uitvoert, of dat de machine werkt met automatische reinigingsprogramma's.

Design
Een volautomaat neemt best wat ruimte in beslag. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat de machine mooi is vormgegeven. Steeds meer fabrikanten spelen hier op in en besteden meer aandacht aan het ontwerp van hun koffieautomaten. Er worden steeds hoogwaardigere materialen gebruikt, maar ook in verschillende verfrissende kleuren. Bovendien worden design machines vaak 360° (oftewel rondom) ontworpen, zodat de koffiemachine ook goed staat op bijvoorbeeld een keukeneiland.

Prijs
Het minst leuk om over te praten, maar wel zo belangrijk: de aankoopprijs. Een koffiemachine is vaak een flinke uitgave, maar wat krijg je daar nu eigenlijk voor terug? Jouw nieuwe espressomachine zal er de komende jaren voor zorgen dat je zorgeloos en snel van de lekkerste koffie geniet. Hij neemt je veel werk uit handen, en je kan er vanuit gaan dat mensen graag bij jou op de koffie komen! Bedenk je dan ook dat het uitgave is waar je jaren mee vooruit kan.
Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat, wil je de levensduur verder verlengen, je het apparaat een keer een grote onderhoudsbeurt wil geven.

Een aantal andere aandachtspunten

• Geluid: een koffie volautomaat maakt altijd geluid, met name bij het malen van de bonen. Tussen machines kan een groot verschil in geluid zitten; logischerwijs is een stil apparaat een stuk aangenamer in gebruik.

• Bediening: geef jij de voorkeur aan een touchscreen of druktoetsen?

• Molen: een goede molen maalt snel, stil en consistent.

• Heet water: wil je het apparaat ook gebruiken om thee mee te zetten? Dan is een aparte heet water uitloop een must.

• Tweede koffiesoort: is het ook mogelijk om gemalen koffie te gebruiken (bijvoorbeeld decafé)?

• Service/garantie: hoe lang is de garantietermijn? Is het eenvoudig om onderdelen te verkrijgen?

• Smart: Steeds meer volautomaten zijn te verbinden met je wifi-netwerk en/of te bedienen met je smartphone.

Kaldi Bergen op Zoom is dé espressospecialist en heeft veel expertise in huis om je te helpen bij de zoektocht naar jouw nieuwe koffiemachine. Bovendien zijn wij Jura Premium Dealer en vind je bij ons nagenoeg het complete assortiment. Kom langs voor een demonstratie en proef zelf de kwaliteit. Ook ben je bij Kremerstraat 14 & 19 aan het juiste adres voor een uitgebreid assortiment koffiebonen en onderhoudsproducten!

Lees ook dit artikel over de perfecte koffiemachine voor thuis