Hoe kies ik de perfecte koffiemachine voor thuis?

Hoe kies ik de juiste koffiemachine voor thuis? Ook thuis wil je natuurlijk genieten van de lekkerste koffie. Maar wat lekker is, verschilt per persoon; iedereen heeft immers zijn eigen smaak. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen bij de zoektocht naar het perfecte kopje koffie voor thuis.

 

1. Bepaal wát je allemaal wilt (kunnen) drinken.
In een espressobar heb je een gigantische keuze wat koffie betreft, maar misschien geniet je thuis juist het meest van een goede kop filterkoffie. Bedenk dan ook welke dranken je thuis wilt drinken. Wat dat betreft kun je koffieautomaten grofweg in drie categorieën indelen:

1) Filterapparaten (snelfilter)
2) Espressomachine voor alleen koffie
3) Espressomachine met mogelijkheid tot melk opschuimen.

2. Automatisch of met de hand?
Het idee van een echte Italiaanse espressomachine trekt veel mensen en kan ook écht leuk zijn! Maar bedenk je goed dat er behoorlijk wat bij komt kijken: een koffiemolen, instellen van de koffiemolen, opwarmtijd en natuurlijk je eigen kunsten om maar wat te noemen. Is erg interessant om mee aan de slag te gaan, maar heb je daar ook zin in voordat je naar je werk gaat? Een andere mogelijkheid is natuurlijk om voor een volautomatische koffiemachine te gaan. Deze neemt je al het werk uit handen en met een druk op de knop wordt de koffiespecialiteit vers voor jou bereidt.

We merken dat velen verrast zijn door het gemak en de kwaliteit van een volautomaat. Lees daarom snel verder om erachter te komen wat een volautomaat te bieden heeft. Vind je het moeilijk de keuze tussen vol- en halfautomaat te maken? Dan hebben we hier een apart artikel waarin we de voor- en nadelen van beide manieren van koffie zetten naast elkaar zetten. Heb je de keuze al gemaakt? Lees dan gerust verder! 

3. Mogelijkheden
Zoals we bij het eerste punt al schreven zijn er veel koffiespecialiteiten. Niet iedere machine biedt de mogelijkheid om al die drankjes te maken. Maak daarom een prioriteitenlijstje van wat je koffiemachine écht moet kunnen. Denk aan: espresso, cappuccino, flat white, latte macchiato of americano. Sowieso is de keuze wél of géén melkopschuimer belangrijk; als je dit eenmaal besloten hebt valt er een groot aantal machines af. Andere handige functies die een volautomaat kan bieden, zijn de mogelijkheid voor het bereiden van heet water voor bijvoorbeeld thee, automatische reinigingsprogamma’s, de mogelijkheid om gemalen koffie te gebruiken, of om bepaalde accessoires te gebruiken.

4. Capaciteit
Ook in capaciteit zit er veel verschil tussen machines. Dat heeft te maken met onder andere het waterreservoir, bonenreservoir, een of twee kopjes tegelijk of misschien wel een aansluiting op de waterleiding.

Compactere apparaten hebben vaak een kleiner water- en bonenreservoir en lenen zich beter voor een een- of tweepersoonshuishouden. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat je anders je apparaat steeds bij moet vullen. Geloof het maar, na een tijdje ga je je daar aan storen!

Tegelijkertijd heb je natuurlijk niks aan een te groot apparaat. Automaten die twee melkspecialiteiten bereiden zijn makkelijk in gebruik voor wanneer je bijvoorbeeld veel visite krijgt, maar zijn ook duurder in aanschaf. Laat je dan ook niks aanpraten, maar kies een volautomaat die past bij jouw (gezins)situatie.

5. Persoonlijke voorkeur
Koffieautomaten vormen een steeds belangrijker onderdeel van de keuken en dan is ook het uiterlijk belangrijk. Ga jij voor een modern kleuren touchscreen of een simpele bediening met behulp van knoppen? Wil je een machine die juist opvalt met zijn bijzondere design of een die mooi blend in jouw keuken? Er wordt steeds meer aandacht besteed aan het ontwerp van koffiemachines en daarom is er altijd een die past bij jouw smaak.

Daarnaast zijn er ook de technische snufjes voor de geeks onder ons. Met behulp van een app kun je tegenwoordig veel automaten bedienen. Andere handige functies zijn het automatisch aanspringen op bepaalde tijdstippen óf het gebruik van kunstmatige intelligentie. Deze nieuwe technologie zorgt ervoor dat het startscherm automatisch aanpast aan jouw voorkeur zodat je zoveel mogelijk plezier hebt van jouw nieuwe koffiemachine.

Zo zie je maar, er is heel veel mogelijk in de wereld van koffie! Kaldi Bergen op Zoom helpt je heel graag met de aankoop van jouw nieuwe koffieautomaat. In onze winkel én webshop vind je een groot assortiment Jura volautomaten, maar ook allerlei koffiezetapparaten en accessoires. Eventueel kunnen we je ook helpen met de aankoop van andere merken volautomaten. Bel gerust voor advies of loop binnen, We hopen je snel te zien of van je te horen!