Hoe maak ik de keuze tussen een halfautomaat en volautomaat?

Hoe maak ik de keuze tussen halfautomaat en een volautomaat?Wie thuis koffie wil zetten, heeft een flink aantal mogelijkheden die reiken van het gebruik van cups en het maken van filterkoffie, tot het gebruik van een vol- of halfautomaat. De keuze tussen koffie van cups en filters is er vooral een van smaak en budget. Maar hoe maak je de afweging tussen het 'échte' werk van een half- en volautomaat? Hieronder bieden we je een aantal belangrijke tips!

Het belangrijkste verschil tussen de twee zit hem al in de naam. Een volautomaat heeft weinig kennis nodig en maakt jouw favoriete koffie vaak al met één druk op de knop. Een halfautomaat kan dezelfde koffie ook zetten, vaak nog lekkerder ook als je weet wat je doet, maar vereist veel meer kennis en geduld.

Hoeveel moeite wil je doen?
Dit is meteen de belangrijkste afweging die je moet maken bij de keuze tussen de twee; hoeveel moeite wil ik doen om mijn kop koffie te kunnen drinken. Verplaatst jezelf daarbij niet alleen in het moment waarop je na vrij bent en uitgebreid én op je gemak koffie zet, maar vooral ook naar de hectische ochtend waarbij je écht een koffie 'moet' voor je naar het werk gaat!

Lastige keuze?
Wie het bovenstaande leest, denkt dat wij meteen naar de keuze voor een volautomaat neigen, maar niks is minder waar, want ook de halfautomaat heeft de nodige voordelen. Sowieso kan je er indruk mee maken. In eerste plaats op jezelf als, al dan niet na het nodige oefenen, je jouw favoriete koffie perfect hebt gezet, maar ook op je gasten of klanten. Daarnaast staat een halfautomaat 'gewoon' chique!

Om een overwogen keuze te maken, telt niet alleen gevoel, maar kan je ook de volgende feiten eens bekijken.

Voordelen volautomaat:
1) Koffie zonder gedoe
2) Constante kwaliteit
3) Geen bonenmaler nodig
4) Ook zonder kennis zet je jouw perfecte koffie!

Nadelen volautomaat:
1) Minder flexibiliteit
2) Hierdoor ook minder koffie opties (afhankelijk van de keuze van de machine)
3) Vaker reinigen
4) Moeilijker wisselen van koffiesoort, al hebben sommige machines hiervoor een 'bypass'

Voordelen halfautomaat:
1) Jouw koffie op jouw manier gezet!
2) Vrijwel elke koffiesoort is mogelijk
3) Een halfautomaat maakt indruk!
4) Lagere onderhoudskosten (al scheelt dit niet enorm)

Nadelen halfautomaat:
1) Je hebt een koffiemaler nodig om je bonen te malen*
2) De halfautomaat vereist meer kennis
3) Koffie zetten met een halfautomaat kost iets meer tijd én geduld
4) De kwaliteit van de koffie, hangt vooral af van jouw werk

*Er zijn ook halfautomaten met ingebouwde bonenmaler beschikbaar én zelfs al halfautomaten die automatische tempen en de melk op schuimen.

Hopelijk helpt het bovenstaande je enigzins met het maken van je keuze voor jouw perfecte koffiemachine. Kom je er toch niet aan uit? Dan geven we je bij Kaldi Bergen op Zoom graag advies. Bel ons of loop even binnen bij de winkel om de verschillen tussen de apparaten te ervaren en informatie in te winnen.