Wat kan ik met koffiedrab doen? Tien tips voor hergebruik!

Wat kan je met koffiedrab doen? Tien tips van Kaldi Bergen op Zoom!Hergebruik is helemaal van deze tijd. Maar wat doe je met een product dat eigenlijk afval is? Ik bedoel koffiedrab kan je moeilijk nog een keer gebruiken zoals er met een theezakje nog een tweede kan wordt gemaakt... Nee, zelfs als koffieprut niet herbruikbaar is, zijn er nog opties genoeg om dit restproduct te gebruiken. Al zijn sommige mogelijkheden net iets ingewikkelder én bij andere moet je jezelf afvragen: "Wil ik dit écht?" Hier tien (al dan niet bruikbare) tips om koffiedrab te hergebruiken.

1) Coffee-to-go bekers gemaakt van koffiedrab
Je wist het misschien niet, maar je 'to go' koffiecup kan zomaar van restafval van koffie gemaakt zijn. Er zijn namelijk bedrijven die zich specialiseren in het maken van dit bijzonder duurzame product. Wil je toch duurzaam zijn en heeft jouw favoriete koffiezaak deze optie niet? Dan is een herbruikbare plastic variant een goed alternatief. Sommige zijn zelfs opvouwbaar en handig mee te nemen

2) Oesterzwammen kweken
Deze tip is misschien wel heel specifiek, maar dat is niet zonder reden. Bij Kaldi Bergen op Zoom leveren wij namelijk onze 'koffieprut' aan de overburen af. Daar gebruiken ze de koffieresten als basis om oesterzwammen op te laten groeien en dat werkt prima. Het resultaat kan je proeven in diverse lokale restaurants of je kan de zwammen in de winkel kopen en thuis opeten.

3) Mest voor rozen
Eerst zet je lekkere koffie, daarna doe je de drab bij de rozen in de tuin (niet in een vaas, dan krijg je waarschijnlijk ruzie!) Een win-win situatie. Let op: hergebruik het overblijfsel van je bonen wel snel, want als het lang binnen blijft liggen, gaat het schimmelen.

4) Katten wegjagen
Wil je op een vriendelijke manier de kat van je buren de tuin uitjagen zodat je rustig in de tuin kan zitten met een lekker kopje koffie? Ook dan brengt koffiedrab hulp. Gooi het restproduct op de plekken waar de kat veel komt en de geur zal het dier weghouden.

5) Schuurmiddel in je gootsteen en tegen stank
Dankzij de structuur van koffiedrab, kan je dit gebruiken om door de gootsteen spoelen en deze te 'schuren.' Een zwaar verstopte riolering zal het niet oplossen, maar het haalt wel kleine restanten los en neemt bovendien stank weg. Sommige mensen gebruiken koffiedrab overigens ook als geurverfrisser in huis... Hoewel we van koffiegeur houden, lijkt ons dat een minder goed idee...

6) Tegen slakken
Katten in de tuin zijn vervelend, maar een (naakt)slak is ook ontzettend irritant. Vooral als je groente verbouwt en wilt voorkomen dat deze aangevreten wordt. Maar denk ook aan 'nog even snel' de container buiten zetten in het donker terwijl je de slakken niet ziet... Het effect kan je jezelf indenken. Koffiedrab schijnt te helpen!

7) Pannen schoonmaken
Net vernoemden we al dat koffiedrab gebruikt kan worden om de gootsteen te reinigen. Doet het in een pan en je kan deze er ook mee schuren zonder de bodem te beschadigen. Een schuursponsje is wellicht handiger, maar als je deze niet in huis hebt, ben je als koffieliefhebber met een espresso apparaat altijd van een alternatief voorzien.

8) Handolie
Koffie is vettig, dus de koffiedrab is dat ook. Daarom is het een prima product om je handen mee in te vetten. Wie had dat ooit gedacht?

9) Haar
Nu komen we bij de oplossingen waarvan wij zeggen: "Moet je dit wel willen?" Iedereen heeft wel eens gehoord van bier in het haar doen om dit van kleur te laten veranderen. Hetzelfde schijnt met koffie te gebeuren. Handig...? Het is maar net hoever je wilt gaan.

10) Tegen Cellulitus
Volgens kenners kan je van koffiedrab een scrub maken die, na enkele weken insmeren, als creme werkt tegen cellulitus. Het lijkt ons dat er betere producten hiervoor beschikbaar zijn, maar mocht je er (goede) ervaringen mee hebben, laat het dan even weten!

Dan zijn er nog vele andere mogelijkheden die we gezien en gehoord hebben, Smeerolie van handen verwijderen bijvoorbeeld. Of het aan je kippen geven. De vraag is natuurlijk of ze het lusten en zo ja, wat er dan gebeurd. Gaan ze niet stuiteren? En smaken de eieren straks naar koffie? Ook hoorde we over koffiedrab tegen vieze geurtjes in de koelkast. Efficienter is deze dan een keer goed schoonmaken lijkt ons.

Heb je zelf tips voor het hergebruiken van koffiedrab? Dan horen we ze graag van je.