Hoe maak ik zelf de lekkerste ijskoffie?

Vijf recepten voor de lekkerste ijskoffieNu het weer al even warmer is, heb je als koffieliefhebber natuurlijk meteen trek in een lekkere ijskoffie. Omdat we nogal wat vragen krijgen hoe je deze nu het béste maakt hebben we hier vijf varianten op een rij gezet.

1) Ijscappuccino
Dit is meteen de meest gedronken variant wat ons betreft en ook de meest feestelijke! Je hebt er als basis een espresso voor nodig. Hoe je deze zet is geheel aan jezelf. Dit kan met een espressoapparaat of vanuit een cupje, al geven wij natuurlijk de voorkeur aan het eerste!

Verder heb je weinig nodig behalve een blender, ijsklontjes en melk. Hiervoor kan je eventueel ook haver- of sojamelk gebruiken, maar dit schuimt veel minder en ziet er ook net iets minder spectaculair uit.

Voor één ijskoffie zijn de ingrediënten:
- 2 espressi / dubbele espresso
- 5 a 6 ijsklontjes
- 150 ml melk
- eventueel een koffiesiroop naar voorkeur (karamel is onze favoriet)

Doe het geheel in de blender én 'grinden' maar. Je ijskoffie is nu klaar! Hou je meer van een sterke koffiesmaak? Dan kan je er altijd een extra espresso bij doen.

2) Affogato
Dit is eigenlijk de luxere variant van de bovenstaande ijskoffie én net iets lekker. Een affogato zet je door de ijsklontjes van het bovenstaande recept te vervangen door een schep roomijs, bijvoorbeeld in vanillesmaak. Enjoy!

3) ColdDrip
Dit recept is voor de échte koffieliefhebbers die ook een nachtje geduld hebben voor ze het resultaat kunnen proeven. Maar geduld wordt beloond. De naam ColdDrip geeft de zetwijze al weg. Hiervoor gebruik je grofgemalen koffie in een (metalen) filterhouder. Hierboven hangt een reservoir waar ijsblokjes in gaan. Naarmate de ijsblokjes smelten, druppelt het ijswater op de koffie. Zo'n zes tot acht uur lang druppelt de koffie door het filter. Wil je de koffie gaan drinken? Drink deze sterke ijskoffie 'on the rocks'en voeg eventueel wat siroop toe om het geheel zoeter te maken.

4) Filterkoffie + zelf opschenken
Ook dit recept is meer voor de koffiepurist, maar wel een stuk sneller dan het bovenstaande. De eerste stap bestaat uit het zetten van je favoriete filterkoffie (dus gewoon met heet water, een filter en gemalen koffie). Daarbij dien je nét iets meer koffie te gebruiken zodat het geheel geconcentreerder is en dus meer smaak heeft.

Je hebt nu twee opties:
1) Laat de koffie direct vanuit het filter in een bakje of kan met zes a acht ijsklontjes lopen
2) Vang de koffie op in je koffiekan en mix deze met de ijsklontjes. In dit laatste geval raden we je aan de koffie eerst wat af te laten koelen, bijvoorbeeld door de kan in de koelkast te zetten

In beide gevallen heb je een lekkere ijskoffie die ook écht naar koffie smaakt.

5) Ga voor gemak: Kant-en-klare ijskoffie
Tjah, eigenlijk is dit smokkelen, maar in sommige gevallen wel zo handig en snel. Bijna iedere supermarkt verkoopt wel een bepaalde soort ijskoffie. Natuurlijk ben je ook gewoon bij ons in de winkel welkom voor een ijscoffee to-go zolang het zomerseizoen duurt!